Het motorexamen

Het examen voor het A-rijbewijs bestaat uit drie gedeelten, waarvoor steeds apart examen gedaan moet worden. Deze examens worden door het CBR afgenomen.

Examen: Theorie categorie A Voertuigbeheersing Verkeersdeelneming
  • Theorie

   Voor het theorie-examen moet u even blokken. Theorieboek en een boek met oefenexamens zijn bij de rijschool verkrijgbaar. U kunt hierin begeleiding krijgen, bovendien komt in de praktijklessen de theorie ook aan de orde.
   Op het examen mag u 50 vragen beantwoorden, 44 vragen goed is geslaagd.

  • Voertuigbeheersing

   Om dit examen succesvol af te leggen moet u 12 oefeningen beheersen. De examinator kiest hier 7 oefeningen uit hiervan moet u er 5 voldoende uitvoeren, alle oefeningen mogen 1 keer herhaald worden als de examinator de eerste keer onvoldoende beoordeeld.  Het examen voertuigbeheersing moet afgerond zijn voor het eerste examen verkeersdeelneming en in dezelfde categorie

  • Verkeersdeelneming

   Op het examen verkeersdeelneming wilt u laten zien dat u een volwaardige motorrijder bent geworden, die veilig zelfstandig aan het verkeer deelneemt en de verkeersregels weet toe te passen. Die veilig, vaardig en waar mogelijk vlot aan het verkeer deelneemt.

   A1
   Voor kandidaten van 18 t/m 20 jaar geldt dat zij beginnen in de categorie A1 (125cc, 11KW). Vanaf 17 jaar mag je theorieexamen doen en beginnen met lessen. Door eerst het motorrrijbewijs en dan pas het Brijbewijs voor de auto te halen is dat je in totaal voor beide rijbewijzen minder lessen nodig hebt. Omdat je als motorrijder veel kwetsbaarder bent zul je veel assertiever aan het verkeer moeten deelnemen, als je dat op de motor kunt kan je dat in een auto ook, Je hoeft dus alleen nog te leren hoe je de auto moet rijden en besturen.

   A2
   Examen in de categorie A2 (25 - 35 KW) doe je als A1 minimaal 2 jaar in je bezit is of je bent 20 jaar of ouder
   Na 2 jaar A2 te bezitten doe je examen A onbeperkt, daarna mag je op elke motorfiets rijden.

   A
   Vanaf 24 jaar begin je gelijk in de categorie A onbeperkt.

   Kortweg:
   A1 (125cc max. 11kW) voor kandidaten van 18 tot 20 jaar.
   A2 (25 - 35 kW) 20 tot 24 jaar
   A onbeperkt vanaf 24 jaar.

KNMV


Disclaimer - Webdesign by Site Clicks